perjantai 13. marraskuuta 2015

Täydellinen ihminen


Kun aiemmin vielä olin olosuhteiden pakosta tekemisissä ihmisten kanssa, jouduin jatkuvasti kokemaan riittämättömyyttä verratessani itseäni muihin. (Silti yksikään nuppilekuri ei suosittele tuohon tuntemukseen hoidoksi eristäytymistä muusta ihmiskunnasta, mikä mielestäni on kummallista: se nimittäin toimii.)

Tämän kokemukseni laukaisemiseen ihmisjoukossa yleensä riitti se, että muut olivat ihan tavallisia: heillä oli työpaikka ja perhe, he osasivat seurassa vaikuttaa normaaleilta ja keskustella asioista perusfiksusti. Itsestään selviä asioita suurimmalle osalle, mutta vaikeita tai jopa mahdottomia minulle.

Pahimmalla tavalla riittämättömyyden tunne kuitenkin kouraisi minua, kun taannoin jouduin kohtaamaan täydellisen ihmisen. Hän ei ollut paljoakaan minua vanhempi, mutta oli jo ehtinyt perustaa perheen, väitellä tohtoriksi, saada erinomaisen viran, kuten alansa huipun kuuluukin... Hän oli menestynyt käytännössä kaikessa, mihin oli ryhtynyt. Myös ulkoiset ja tyylilliset tekijät hänellä olivat enemmän kuin kohdallaan.

Hänellä oli kaikki, minulla ei ollut mitään.

Meidän piti tavata erään opintoihini liittyvän ikävän velvollisuuden merkeissä. Kun tapaamisajasta neuvoteltiin, hän ilmoitti, että se siirtyisi aiemmin sovitusta myöhempään ajankohtaan, koska hänen täytyi viedä lapsensa erikoislääkärille jonkin (rivien välistä luettuna) harvinaislaatuisen syyn vuoksi. Spesialistin vastaanotolle pääseminen ei ollut aivan läpihuutojuttu, joten sitä ei voinut mitenkään siirtää.

Syvällä sisimmässäni tunsin outoa mielihyvää. Ajattelin, että vaikka muuten täydellinen oletkin, niin geneettisesti sentään sinustakin jokin vika löytyi.